top of page

FÄUSTINO IV o CONCERT PER A ESFORÇ I SO

DESCRIPCIÓ

 

L'interès neix a partir de preguntar-me sobre perquè he mantingut una relació d'intensitat amb el meu cos al llarg de tota la vida. Ja sigui practicant esport o bé ballant, ha estat una constant.

Aquest interès em porta a preguntar-me pels meus hàbits de moviment, per quines són les circumstàncies que han fet que em mogui d'una manera concreta i com aquestes mateixes circumstàncies han condicionat la resta de la meva persona no solament a nivell físic, sinó a nivell intel·lectual i vital. Inevitablement he hagut de revisar els llocs físics pels quals he passat per buscar quins han deixat petjada en mi. O tal vegada seria mes apropiat dir els que m'han deixat una cicatriu. Aquesta cerca que, en principi estava centrada en la dansa, s'ha anat ampliant a tots aquells factors que han afectat al meu “espai corporal” i han anat construint la noció de la meva “història personal”. Podria dir que m'he trobat re visitant el passat per entendre el present i poder’l-ho compartir.
En abordar la idea de “història personal” la cosa s'ha desplegat en una multitud de conceptes relacionats entre si com la relació amb el temps, l'herència genètica, els límits del cos o la fisicalitat. Temes que vaig desenvolupant i que passen a formar part d'aquesta peça.

 

 

OBJECTIU

Entenent la fisicalitat com la bateria de canvis i intercanvis que es desencadenen en un cos quan està en acció, existeix un interès en tot allò que transmet un cos en plena activitat, una cosa difícil de compartir perquè sovint aquesta informació, vinculada a espais d'auto-percepció, sensibles i intuïtius, no circula pels canals habituals de la lògica o l'enteniment; i perquè la majoria d'aquests canvis ocorren a l'interior del cos. És aquí on entra en joc el so com a mitjà pel qual compartir aquesta fisicalitat.
 

Hem desenvolupat un dispositiu que monitoritza diferents processos que es desencadenen en un cos en acció (movent-se, ballant) perquè aquest cos –gràcies al dispositiu- es converteixi també en un instrument que produeix so i el modifica.

L’objectiu és que el so del cos en moviment construeixi un paisatge sonor que transmet al oient-espectador la seva fisicalitat.
Tot el so neix del cos i és el propi cos el que el modifica per a crear una partitura sonora.

 

 

 

METODOLOGIA

Per desenvolupar el dispositiu hem comptat amb l'ajuda de Josep Maria Padullés, enginyer en electrònica industrial, investigador, professor del INEFC de Barcelona i entrenador d'atletes d'alt nivell.

Per explicar el dispositiu haurem de dividir-ho en 3 parts:
- Captació del so del cos.
- Captació dels processos interns del cos en acció mitjançant sensors, fent servir Arduino per rebre la informació i enviar-la a l'ordinador. Aquesta part és la que dona les variables que modifiquen els sons de base.
- Recepció, mescla i enviament als altaveus.
 

El dispositiu està pensat perquè tot passi en temps real.

Tenim 3 sons de base: la respiració, el batec del cor i el so de la circulació. Paral·lelament el cos porta uns sensors que monitoritzen processos interns ocasionats per l'acció, com per exemple sensors d'activitat en diferents grups musculars (EMG), sensors que mesuren de la capacitat pulmonar i l'intercanvi d'oxigeno-CO2, sensors de temperatura o sensors de conductivitat de la pell. L’Arduino rep la informació dels sensors i l’envia al programa d'edició de so. El programa converteix la informació en variables que modifiquen els sons base del cos, com el volum, el to, la periodicitat o la textura. D’aquesta manera tot el so neix del cos i és el propi cos el que el modifica amb la seva activitat.

Per acabar, només puntualitzar que, paral·lelament al desplegament sonor que estem dissenyant, el cos en acció també està a l'espai, de manera que l'experiència és tant sonora com visual i física.

bottom of page